perjantai 25. maaliskuuta 2016

TOP5 Miten valmistautua olkapääleikkaukseen ja selvitä sen jälkeen? :)

Elämä yksikätisenä ei ole ollut aivan helppoa, joten kerään tähän muutaman vinkin, joista voi olla apua olkapääleikkauksen jälkeen ja ennen leikkausta, kun valmistaudut uuteen vaiheeseen elämässä. Näistä on varmasti apua myös, oli kyseessä sitten minkälainen tahansa käsioperaatio, joka rajoittaa tekemistä, mutta näkökulma on siis olkapääoperaation jälkeisessä elämässä ja tietämykseni täysin kokemusperäistä.

1. Pukeminen

Etsi jo valmiiksi ennen leikkausta itsellesi vaatteita, jotka saat helposti puettua päällesi yhdellä kädellä. Kokeile vaatteiden pukemista jo etukäteen yhdellä kädellä, niin tiedät, onnistuuko se vai ei. Paitoja pukiessa pujota aina ensin leikattu käsi ja sitten vasta pää ja toinen käsi. Parhaita paitoja ovat väljät t-paidat, sekä vetoketjulliset ja napitettavat paidat. Vetoketjut ja napit yhdellä kädellä onnistuu, mutta toimet vaativat kärsivällisyyttä - sitkeästi vaan! Talviaikaan kannattaa hommata joku väljempi takki, minkä alla saat kättä pidettyä, koska ainakaan itse en aluksi voinut pujottaa kättä takin hihaan. Muista myös kengissä se, että nauhojen laitto ei onnistu ihan heti tai ainakaan helpolla. Tosin, tähänkin ongelmaan löytyy opetusvideoita! :)Vinkki naisille: Itse hommasin "invarintsikat" ensimmäisille viikoille - siis sellaiset rintsikat, jotka kiinnitetään edestä. Malli oli myös painijaselkäinen, jotta leikkaushaavat eivät ottaisi osumaa. Ne sai näppärästi puettua päälle ja kiinni yhdellä kädellä, varsinkin kun otin vähän normaalia väljemmän koon. Nyt myöhemmin olen suosinut urheilurintsikoita siitä syystä, etteivät ne hankaa leikkaushaavaa ja eivät muutenkaan paina olkapäätä. Urheilurintsikoiden käyttö ei onnistu ihan heti ja varsinkin niiden saaminen pois päältä voi aluksi olla yksin melko vaikeaa, mutta harjoittelemalla homma alkaa sujua. Pujota ensin leikattu käsi, sitten pää ja viimeisenä terve käsi. Pois riisuessa pujota terve käsi käsiaukosta takaisin sisään ja rintsikoiden ali, sitten nykäise rintsikat pään yli ja pujota leikattu käsi pois (tuosta kukaan mitään ymmärtänyt! :D).

2. Nukkuminen

Laita sänky valmiiksi jo ennen leikkausta, jotta pääset sinne heti lepäämään ja potemaan uuden elämän tuskaa! Varaudu siihen, että ensimmäiset päivät toimintakyky on hyvin rajoittunutta. Hommaa siis itsellesi tekemistä: sarjoja ja leffoja katsottavaksi (ipadi pelasti elämäni!), luettavaa, äänikirjoja, ristikkolehti tms.  Sängyssä on helpompi olla, kun teet sinne oman pesän: isoja tyynyjä selän ja olkapään taakse ja joku tyyny/taiteltu huopa leikatun käden kyynärpään alle. Parisängyssä on turvallisempaa nukkua aluksi niin, että leikattu käsi on sängyn ulkoreunan puolella, jotta mitään vahinkoja ei satu. Silloin voit myös levittää sängylle terveen käden puolelle kaikki tarvitsemasi asiat, jotta niitä ei tarvitse kurotella.

Nukuin kantositeen kanssa melko istuvassa asennossa useamman viikon, mutta tämä on varmaan aika yksilöllistä ja toiset pääsevät nukkumaan selällään maaten ja kyljellään jo aiemmin. Nukkuessa käteen koski aina välillä paljonkin, joten pidä sängyn vierellä särkylääkkeitä ja vettä. Kylmäpussia käytin itse joka ilta ja aamu kivunlievitykseen, kun en lääkkeitä viittinyt popsia koko ajan. Myöhemmin, kun en enää nukkunut kantositeen kanssa, terveen käden kyljellä nukkumista auttoi se, että leikatun käden kyynärpään alle laittoi taitellun huovan. Tällöin käsi oli jotenkin rennommassa asennossa ja se lievitti kipua.


3. Liikkuminen

Olin ajatellut, että pystyn käymään kävelylenkeillä leikatun käden kanssa, mutta valitettavasti tämä luulo osoittautui vääräksi. Edelleen, 9 viikkoakin leikkauksen jälkeen, käsi kipeytyy kävellessä siitä pienestä hytkymisestä ja heilumisesta. Voi olla, ettei jonkun toisen olkapäähän tee pahaa, mutta itse en edelleenkään voi tehdä 5 kilometria pidempiä lenkkejä ja silloinkin kannan kättäni jo loppumatkasta sylissä. :/ Talvisin leikkauksen jälkeen kannattaa toki myös olla todella varovainen lenkillä, jotta ei kaadu tai liukastu, sillä jo pelkät horjahdukset repäisevät olkapäätä aika kivuliaasti. Itse hommasin nastakengät juuri tätä varten ja niistä oli kyllä paljon apua. Ei kannata kuitenkaan jäädä neljän seinän sisälle masentumaan, vaan lähteä rohkeasti ulkoilemaan edes pieniksi hetkiksi päivässä.

Ensimmäisen kerran menin salille pari viikkoa leikkauksen jälkeen. Minulla oli silloin vielä tietenkin kantoside kädessä, mutta tikit oli jo poistettu. Aloitin liikkumisen melko kevyesti ja jalkapainotteisesti. Poljin kuntopyörällä ja tein mm. jalkaprässiä ja etureisiä laitteella. Pyysin aina toisilta apua, jos piti painavia levypainoja nostella tai laitteen säätöjä muuttaa ja joka kerta sain apua. Käden kanssa tuli myös juteltua poikkeuksellisen paljon toisten kävijöiden kanssa, koska kyllähän tuollaisena invalidina kiinnittää toisten huomion. Sain tosin osakseni pelkästään kannustusta ja ihailua, että jaksan yksikätisenäkin rehkiä. Leikkaus ei siis estä liikkumista ja salilla treenaamista, mutta rajoittaa sitä toki paljon. Liikkeelle kannattaa kuitenkin lähteä ihan jo liikunnan mielenterveydellisen näkökulmankin vuoksi. :)

4. Hiusten laittaminen

Tähän asiaan en osannut valmistautua. Pitkähiuksina olinkin yllättäen sen ongelman edessä, etten saanut roikkuvia hiuksia mitenkään ponnarille, koska siihen tarvitaan KAKSI kättä (tai näin luulin!). Mies sai aikaan vain sotkuponnareita, joten päädyin pitämään hiuksia auki tai turvautumaan kavereiden apuun. Lopulta turhauduin ja leikkasin hiukset lyhyemmiksi - ehkä vähän turhan radikaali ratkaisu, mutta sainpahan kivan kesätukan jo valmiiksi! ;)  Jos olisin ollut fiksu, olisin katsonut Youtubesta opetusvideoita etukäteen ja harjoitellut ponnasin tekemistä yhdellä kädellä - tai olisin opettanut, miten mies laittaa hiukset kiinni kahdella toimivalla kädellään. :D


5. Kivun lievitys

Leikkauksen jälkeen jokaisen pitäisi saada resepti kunnon kipulääkkeisiin ja yleensä sairaalasta annetaan suoraan muutamia kovempia nappeja ensimmäisille päiville. Käsitykseni mukaan usein leikkausvaiheessa käteen pistetään pitkävaikutteinen voimakas puudute, mikä pitää käden autuaan tiedottomana seuraavaan päivään. Suosittelen noudattamaan lääkärin antamaa annostusta kipulääkkeistä ensimmäisinä päivinä, jotta se hirveä leikkauskipu ei pääse yllättämään. Siis vaikka ei vielä koske, niin ota jo lääkettä, jotta sitä kipua ei tulekaan. Kunhan aikaa kuluu, voit ruveta vähentämään annostusta omien tuntemusten mukaan.

Kylmäpussista on ehdottomasti tullut paras kaverini. Niitä kannattaa olla vaikka parikin, jotta jääkaapissa on aina valmiina kylmää. Ja oikeasti, sijoita sen verran, että ostat ihan oikean kylmäpussin - sellaisen, jonka voi jäähdyttää aina uudesaan (esim. Ice Powerin, löytyy ihan ruokakaupoistakin), koska muuten saat syödä herne-maissi-paprikaa joka päivä! :D Tätä tapauksessa kylmästä menee myös kylmällä vedellä kostutettu pyyhe tai vaikka vesipullo, jos kylmäpussit unohtuivat kotiin ja kipu pääsee yllättämään. Itse en syö kipulääkkeitä tällä hetkellä enää ollenkaan, vaan pelkkä kylmä riittää kivunlievitykseen.

Myös käden rentoa heiluttamista erilaisilla heiluriliikkeillä kannattaa kokeilla. Nämä varmasti jokainen fyssari neuvookin, kunhan edessä on kuntoutusvaihe.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti